Így vágott neki a szezonnak utánpótlásunk

Az új szezontól kezdődően körzetközpontként folytatja munkáját az Érdi VSE utánpótlása, amely tíz korosztályban indított labdarúgócsapatot, de többen egészéves futsalbajnokságban is megméretik magukat. A részletekről Ebedli Zoltán, utánpótlásvezetővel beszélgettünk.

Elkezdődött az utánpótlás szezonja. Milyen változások történtek a nyáron?

– A legnagyobb változások a Bozsik-programban szereplő korosztályoknál lesznek – kezdett bele Ebedli Zoltán, az Érdi VSE utánpótlás-vezetője. – A nagypályásoknál annyi változás volt, hogy U13-as, U14-es, U16-os és U19-es korosztályban indítunk csapatot, mert a Magyar Labdarúgó Szövetség új koncepciója alapján ezek a kötelezően indítandó korosztályok, amelyek mind országos bajnokságban indul. Nekünk a körzetközponti besorolás miatt az U13, U14 kötelező, illetve az U16 és U19 is kötelezően indított korosztály, azaz nem volt választásunk, maximum több csapatot indíthattunk volna.

Milyen célokkal vágtak neki a korosztályok az új idénynek?

– A célok nem változtak, továbbra is szeretnénk kialakítani egy stílust, amihez az edzőknek is elmondom, mit szeretnék, ha tanítanának a labdarúgóknak.

Játékerőben lehetett előrelépés?

– Mint az első két meccs eredménye is mutatja, van előrelépés, mert az U14-es és az U16-os csapatunk is fölényesen nyert, igaz, hogy az U19 kikapott, de jócskán volt hiányzó, szóval reméljük, hogy eredményesség tekintetében is előrelépünk.

Van már nagypályás lány csapat is.

– Így van, ez már nem háromnegyedpályás, hanem nagypályás U19-es bajnokságban indul el az a csapat, amely az előző évben az U16-os háromnegyedpályás bajnokságban szerepelt.

A legkisebbeknél, a bozsikos csapatoknál mekkora változások voltak?

– Létszámgondjaink nincsenek, de a rendezés és lebonyolítás tekintetében lesz rengeteg változás, mert mi lettünk a körzetközpont az MLSZ-nél, ezért az összes Bozsik-torna és fesztivál itt lesz nálunk az Ercsi úton, illetve lesz egy kiválasztási program, amit szintén nekünk kell lebonyolítani, de ez az U11-es korosztályra fog korlátozódni. A mi U11-es korosztályunk pedig regionális tornán vesz részt, tehát kiemelt bajnokságban szerepel és ezekből a grassroots csapatokból kell nekünk kiválogatni a tehetségeket, akiknek kiválasztó edzéseket kell tartanunk és az ő felfelé áramoltatásukról gondoskodni.

Mit profitálhat ebből az Érdi VSE?

– Még a program előtt állunk, úgyhogy még nem látom, hogy fog ez működni, de a szervezéssel és lebonyolítással nem lesznek problémák, mert eddig is sok tornát rendeztünk. A kiválasztási program még kérdőjel, de reméljük, a grassroots egyesületek is együttműködőek lesznek és ahogy az MLSZ előírja és elvárja, úgy fog működni ez a program, aminek köszönhetően a bujtatott tehetségeket nem tudják elrejteni a kisebb klubok a nagyobbak elől.

De az U7-es korosztály alatt is van élet. Mi a helyzet az Ovifoci Programmal?

– Sokan már az U7-es korosztályunkban pallérozódnak hétről hétre, az Ovifoci Program – jelen állás szerint – újraindul és ott leszünk az összes érdi óvodában és tudunk foglalkozásokat tartani, aminek eredményeként reméljük, az egyesületi programba is minél hamarabb be tudjuk őket vonni.

Újdonság, hogy futsalbajnokságban is indul az Érdi VSE.

– A futsalt, mint kiegészítősportot bővítjük és az U8-as, az U9-es és az U10-es korosztályokban egészéves futsalbajnokságon veszünk részt a Bozsik-tornák mellett. Sőt, az U10-esek ezek mellett még a téli futsalhétvégén is indul, úgyhogy lesz a gyermekeknek bőven versenyeztetési lehetőség, de a téli bajnokságban ennél több korosztályban indulunk, akár több csapattal is, illetve a felnőtt csapatnál is lesznek változások, hiszen új partnermegállapodást kötöttünk a Szent István Sportegyesülettel, ami mellé nagy reményeket fűzünk. Az NB III-as regionális bajnokságban fogunk indulni, ahol a cél, hogy feljussunk az NB II-be.

Az edzői stábban is történtek változások.

– A nyár folyamán három edző távozott utánpótlásunkból, közülük Serfőző Milán akadémiai szintre lépett tovább (a DVTK utánpótlásánál folytatja – a szerző). Az ő pótlásuk megfelelően sikerült és minden korosztálynak külön edzője van, így tizenegy fős szakmai stábbal vágunk neki az új szezonnak.