„Az a cél, hogy minél több játékos minél többet fejlődjön”

Új edzővel, Serfőző Istvánnal kezdi meg a szezont szeptember elsején a Csákvári TK otthonában az U13-ből nagypályára lépő U14-es csapatunk. Serfőző Istvánt kérdeztük a felkészülésről, tervekről, célokról.

Új helyzetben vagy, hiszen új edzőként egy új csapattal nagy feladat előtt állsz, hiszen a tavaly még U13-ban szereplő együttest kell nagypályára vezényelned.

– Fokozatosan jöttek a gyerekek és épp a bajnoki rajt előtti utolsó előtti edzésen voltunk a legtöbben, 18-an. Volt, aki most jött először, de volt egy 12 fős mag, aki végigdolgozta a nyarat. Még össze kell rakni őket, mert szokatlan nekik a nagypályás játék. Egymás megismerése nagyon sokat fog számítani. A csapatrészeket még össze kell csiszolni, legfőképp a védekezést. Ezeket mind gyakorolni fogjuk. Talán már összeáll annyira a létszám, hogy edzésen is gyakoroljuk ezeket, mert erre nemigen volt mód.

Sajnos nincs viszonyítási alapod a tavalyihoz képest, de azért többen már játszottak nagypályás meccset, illetve sikerült felkészülési mérkőzéseket is játszani. Ez alapján mennyire tudták megszokni a srácok a nagypályás közeget?

– Ezzel szerintem nem lesz gond, kicsit nagyobb a területek, ezért a passzok erőssége sokat fog számítani. Próbáltuk a kispasszos játékot gyakorolni, mert nagypályán is gyakran előfordulnak kettő az egy, vagy három a kettő elleni szituációk. Ott dől el, hogy mennyire tudják megoldani ezeket a helyzeteket, mert ezt a nagypályán ugyanúgy be tudjuk ültetni a játékba nagypályán is. A védekezés egyelőre kicsit furcsa, mert nem úgy veszik át az ellenfelet, nem úgy segítenek be egymásnak, a játék pedig talán túlzottan is elviszi őket, szóval azt is be kell lőni, hogy ezt szervezetten tegyük.

Mi lesz a célja a csapatnak a bajnokságban? Mit lehet kitűzni akár helyezésre, akár fejlődésre vonatkozóan?

– Helyezésben nem igazán gondolkodom, mert nem hiszem, hogy egy 13-14 éves gyereknek a helyezésben kell gondolkodnia. Úgy gondolom, az a cél, hogy minél több játékos minél többet fejlődjön. Szokják meg a nagypályát, a játékhelyzeteket, minél több jó megoldásuk legyen. Szerintem butaság eredményeket várni és ráterhelni a gyerekekre a nyomást, ezért az egyéni fejlődésükben gondolkodunk.

Az Érdi VSE utánpótlásvezetőjének, Ebedli Zoltánnak a céljai az U14-es csapattal kapcsolatban:

– Az U14-es és tulajdonképpen az összes nagypályás csapattal kapcsolatban az az elsődleges elvárás, hogy tisztességesen helyt álljon, ne legyenek létszámbeli gondok és esetleg meglepetést is okozzanak. Az új edző, Serfőző István, akivel ennyi közös munka után is nagyon meg vagyok elégedve, nagyon jó a hozzáállása és az edzői stáb egyik kiváló tagja lett. Nehezen indult el az U14-es csapat összekovácsolása a nyáron, de most az utolsó pillanatban is jött egy nagyon erős, nagyon ügyes játékos a csapathoz, aki biztos vagyok benne, hogy egyik kiválósága lesz az Érdi VSE-nek.