A tanulóév tapasztalatai

Első idényében rögtön az első osztályban mérette meg magát az Érdi VSE U16-os lány csapata, amelynek létszámban és játékban is jelentős fejlődésre volt szüksége a szezont megelőzően. Ifjabb Novák Ferencet kérdeztük.

Hogy sikerült ez az első év? Itt még a létszámot is növelni kellett, az alapokat is le kellett fektetni a lányoknak, illetve meg kellett ismerkedniük a teljes közeggel, a mérkőzésekkel is.

– Ha visszaemlékszünk a kezdetekre, nehezen indult el ez a csapat, két-három játékossal, amit sikerült felfejleszteni, hiszen volt, amikor tizennégy-tizenöten voltunk. Nekem egy új helyzet volt ez a lány csapatnál, de nagyon aranyos, ügyes kislányok voltak már az elején és most már azt mondom, hogy komoly nők lettek. Másabb velük dolgozni, mint a fiúkkal. Elég régóta dolgozom a labdarúgásban, de ez az év nem csak a csapatnak, hanem nekem is tanuló év volt, sok fontos tapasztalattal. Én is sokat tanultam tőlük, remélem, ők is tőlem.

Hogyan alakult ez az idény?

– Nehezen. Egy olyan csoportba kerültünk, ahol olyan ellenfelek voltak, amelyek két-három vagy akár több éve együtt dolgoztak. Ennek ellenére helyt álltunk. A jövőre nézve jó dolog, hogy most egy, aztán talán két játékos öregszik ki, tehát együtt lesznek két-három évig. Ami fontos, hogy ezt a létszámot még növeljük és a régió ütőképes lánycsapata legyünk.

Voltak nagyarányú vereségek, de voltak örömittas győzelmek is a szezonban, de voltak olyan meccsek, amelyek bizakodásra adhatnak okot a jövőre vonatkozóan.

– Mint mondtam, nagyon sok csapat előttünk jár. Ezeknél a csapatoknál pedig 14 éves korig a lányok még a fiúkkal fociznak együtt, ott megtanulták a test-test elleni küzdelmet is, nekünk viszont ez hiányzott. De sokat fejlődtek a lányok. Voltak nagyon jó mérkőzések, ahol sokáig partiban voltunk az ellenfelekkel. Itt azért voltak kimagasló csapatok, mint a Puskás Akadémia FC II és a Zalaegeszegi TE, de a többiek szintjét a következő évben ilyen intenzitású fejlődéssel be tudjuk hozni. Ami fontos még, hogy tavaszra lett egy segítségem, Suha Zoltán személyében, akivel remélem, sok szép sikert fogunk elérni a jövőben!