Nem tudtuk pont(ok)ra váltani a mezőnyfölényt

Hiába játszott jól és hiába dolgozta ki futószalagon a helyzeteket a forduló előtt hibátlan Érdi VSE, a Kaposvári Rákóczi egy véleményes tizenegyessel hamar vezetést szerzett, s bár a hazaiak a 60. percben Farkas Bálint révén egyenlítettek, nem sokkal később Mayer Milán újabb góljával a vendégek 2–1-re megnyerték az NB III Nyugati csoportjának 4. fordulójában rendezett mérkőzést.

Ha csak a tabellára nézünk, könnyedén fix egyesre vehettük volna a három mérkőzés után pont nélkül álló Kaposvári Rákóczi vendégjátékát a százszázalékos és még gólt sem kapó Érdi VSE otthonában. Ismerve viszont a mezőny erősségét és kiegyenlítettségét, közel sem várt könnyű meccs Kertész Ferencékre, hiszen a somogyiak is minél hamarabb szeretnék elkezdeni a pontok gyűjtését.

Bár az első percekben jobbára mezőnyben zajlott a játék, a 9. percben érthetetlen büntetőt adott meg Újhelyi Tamás játékvezető, amikor Gubacsi Zoltán teljesen egyértelműen a labdát elrúgva mentett, majd kisebb bizonytalankodás és hosszú másodpercek után megítélte a büntetőt. Kertész Ferenc bár jó irányba mozdult, de nem tudta védeni Mayer Milán tizenegyesét (0–1), így az Érdi VSE több mint 280 játékperc után megkapta első gólját az új idényben.

Az érdiek a hátrány után egyre veszélyesebben játszottak és szép támadásokat vezettek, de csak a vendégek védelmét dolgoztatták meg, Mikler Dánielt nem.

Aztán egy óra játék után összejött az érdi egyenlítés, amikor Farkas Bálint első kísérletét még blokkolták a védők, de a labda visszakerült az érdi támadóhoz, aki Mikler mellett okosan passzolt a hosszúba (1–1).

Az érdiek öröme azonban nem tartott sokáig, hiszen a 63. percben visszavette a vezetést a Rákóczi, amikor Mayer Milán 18 méterről, középről egy lapos lövéssel vette be Kertész Ferenc kapuját (1–2).

A 81. percben hasonlóan érdekes szituáció után a három játékmegszakítását kihasználó és Kálmán Szilárd sérülése miatt emberhátrányban játszó Kaposvár is összehozott egy tizenegyest az érdieknek, miközben a csereként beálló Kocsis Barnabást egyből piros lappal kiállította a játékvezető. A megítélt büntetőt azonban Szabó Richárd kihagyta.

A hajrában is maradt puskapora a hazaiaknak, de előbb Németh Gábor Vince fejesét védte bravúrral Mikler, majd egy szöglet után is hárítani tudott, majd Kürti Zsolt is csak centiket tévesztett a ráadásban, így a Somogy megyeiek előnyüket megőrizve a 2–1-es sikerrel megszerezték első győzelmüket, míg az Érdi VSE először hullajtott pontokat az új idényben.

“Amit elterveztünk, azt a tizedik percben a sporttárs áthúzta. Onnantól egy egészen más mérkőzés kezdődött, az első félidőben nem is tudtunk igazán mit kezdeni a szorosan és jól záró kaposvári védelemmel, de a félidőben még nem akartam változtatni. A 60. perc körül változtattunk és az jól is sült el, mert sok lehetőséget dolgoztunk ki, kaptunk egy tizenegyest is, amit sajnos kihagytunk, de utána is voltak ziccereink. Sajnos ezúttal a kapu előtt egy kicsit hiányzott a minőség, de ez betudható annak, hogy három napon belül ez volt a második meccsünk”

– értékelt Ebedli Zoltán.

“Több meccsünk úgy ment el, hogy azt éreztük, felénk billen a mérleg, most viszont el kell ismerni, hogy több szituációból szerencsések voltunk, viszont taktikusabbak is, mint az ellenfél. Jókor rúgtuk az első gólt és csak az egyenlítő gólnál hibáztunk egy olyat, amivel megfordult volna a mérkőzést. Ennek ellenére megint megszereztük a vezetést és utána már csak az eredményt próbáltuk tartani. Az Érd jó támadójátékot mutatott be a tizenhatosig, ott viszont le tudtuk zárni a területeket, sok mentésünk volt és az idényben kapott harmadik tizenegyesünket már védte kapusunk, így elvittük a három pontot az eddigi legjobb csapattól, amely ellen játszottunk”

– fogalmazott Horváth Rudolf, a Kaposvári Rákóczi FC vezetőedzője.

Az Érdi VSE legközelebb augusztus 21-én lép pályára, amikor 11 órától a ZTE FC második csapatának vendége lesz.

NB III, Nyugati csoport, 4. forduló
Érdi VSE–Kaposvári Rákóczi FC 1–2 (0–1)
Érd, 250 néző. V.: Újhelyi (Skover, Elek B.)
Érdi VSE: Kertész F. – Gubacsi (Kürti, 66.), Pallagi, Fülöp, Németh G. V. – Farkas B., Göblyös, Morvai, Pintér Nikolasz (Gajda, 66.) – Szabó R., Pál Sz. (Molnár D., 84.)
Edző: Ebedli Zoltán
Kaposvári Rákóczi FC: Mikler – Harsányi, Gál M., Böndi, Borbély Á. (Kocsis B., 65.) – Ekker, Zvara (Grabarics, 42.), Országh, Kálmán – Pintér Norbert, Mayer Milán (Mayer Máté, 76.)
Vezetőedző: Horváth Rudolf
Gól: Farkas B. (60.), ill. Mayer Milán (10., 64. – az elsőt 11-esből)
Kiállítva: Kocsis B. (81.)