Félév értékelés a felnőtt csapatnál! Ebedli Zoltánt kérdeztük az őszi szezonról.

Az Érdi VSE felnőtt labdarúgó csapata a 6.helyen zárta az idény első felét az NB III Nyugati csoportjában. Csapatunk 11 győzelem,2 döntetlen és 7 vereséget könyvelhetett el ami 35 pontot ért. Ezzel az eredménysorral az érdi zöld-fehérek szorosan a dobogósokat utolérni igyekvő üldözőboly tagja, A hogyan-okról és miért-ekről kérdeztük a csapat vezetőedzőjét Ebedli Zoltánt.

A beszélgetés tegeződő stílusa engedtessék meg részünkre mivel „kapcsolatunk a foci világában” régre nyúlik vissza.

Ebedli Zoltán (fotó: Balogh István)

Az előző szezon végén (3 mérkőzés) mint megbízott edző már belekóstoltál a felnőtt csapat irányításába. Mégis úgy gondolom, hogy az új szezon kezdetétől -már mint vezetőedző- felelsz igazán, teljes felelősséggel a csapat felkészítéséért. Melyek az első félév utáni érzéseid, tapasztalataid? 

– Az NB3 lebonyolításának köszönhetően nem volt a stábbal sok időnk elmélkedni akár a keret kialakításáról beszélünk akár a felkészülési programról. A 20 csapatos bajnokságnak köszönhetően nagyon gyorsan történnek az események, nincs idő sokáig merengeni egy egy mérkőzés előtt vagy után. Elég csak az augusztusra gondolni, amikor 7 mérkőzést játszottunk 4 hét alatt. Kevés idő marad a hibák kijavítására vagy a következő ellenfélre felkészíteni a csapatot. Így utólag visszagondolva feszített tempó volt mind nekünk mind a csapatnak, és úgy érzem a kisebb hullámvölgyek is ennek köszönhetőek. Mivel a csapat nagymértékben átalakult, így probléma nem volt abból, hogy vannak játékosok, akikkel még együtt játszottam, teljes mértékben elfogadták, hogy én irányítom a csapatot.

A keret átalakulóban volt. Voltak akik visszavonultak, voltak távozók és bevezették a „fiatal szabályt” az NB III-ban is. Ezek függvényében mi volt a kitűzött cél? Helyezésben és szakmailag?

– Egyértelmű célunk volt, hogy fiatalítsuk a csapatot, de ugyanakkor meglegyen az a rutinos tengely, aki a fiatalokkal kiegészülve egy jó csapatot tud alkotni. A kitűzött cél egy stabil középmezőnyben való szereplés, de a személyes elvárásom a csapat felé a tabella első harmadához tartozni.  Taktikailag még sok tanulni valónk van, volt pár mérkőzés amikor nem jól reagáltunk a mérkőzés alakulására.

Mit sikerült ezekből a célokból, irányvonalakból megvalósítani?

– A őszi helyezésünkkel elégedettek lehetünk, a megszerzett 35 ponttal nagyjából hoztuk az elvárt szintet, kisebb hiányérzetem van csak pár elhullajtott pont miatt. Amit fontosnak tartok, hogy kevés gólt kaptunk, ellenfeleink 11 mérkőzésen nem találtak a kapunkba. Ezt az irányvonalat mindenképpen meg kell tartani.

Meglátásod szerint miben kellene fejlődnie, javulnia a csapatnak?

– Mindig van hova fejlődni, azt hiszem azt elmondhatom, hogy ebben nagy összhang van köztünk a Csiszivel. Minden mérkőzésből megpróbálunk tanulni, elemezni a hibákat és azokat kijavítani. Amiben sokat kell még előre lépnünk az a támadó játékunknak a hatékonysága. De ezzel a problémával első naptól szembe néztünk és nagy hangsúlyt fektettünk a javítására.

Sajnálatos módon  a világban kialakult gazdasági helyzet kihatással van a minden napjainkra, ezáltal a sportra is. Ez milyen hatással lesz a csapat életére? A játékoskeret jövőbeli összetételére? 

– Sok helyről hallani, hogy a sportra negatív következményei vannak a kialakult helyzetnek, sajnos ez nálunk is így van, de szerencsére a csapattal és a vezetőséggel közösen sikerült egy olyan áthidaló megoldást találnunk, ami nem sodorja nehéz helyzetbe a klubot és ezáltal a szereplésünket sem.  A játékoskeret változatlan marad a tavaszi szezonra, ami bizakodásra adhat okot.

Még csak most kezdték el a szabadságukat a játékosok, de a stáb nem pihenhet. Kialakult már a téli felkészülési program? 

– A játékosok most a megérdemelt pihenőjüket töltik, nekik január 2 – án kezdődik az otthoni program. A közös munkát január 9 – én kezdjük, reményeink szerint már a teljes kerettel.

Mit vársz a folytatástól? Mi lehet a realitás a tavasszal?

– Azon leszünk, hogy az ősz során jó párszor mutatott stabil játékunkat többször tudjuk produkálni, és ezáltal a korábban említett pontokat is be tudjuk gyűjteni. Ha meg tudjuk tartani ezt a pozícióinkat a bajnokság végéig, akkor sem leszek elégedetlen, de meg fogunk mindent tenni azért, hogy megnehezítsük a dolgát versenytársainknak és előrébb lépjünk a tabellán.

A közelgő ünnepekre tekintettel minden kedves szurkolónknak, szimpatizánsunknak Békés,Boldog Karácsonyt és sikerekben gazdag Újévet kívánok a csapat nevében.

 

– Ebedli Zoltán –