Évértékelő Romics Ervinnel – NBIII

 Az Érdi VSE elnökhelyettesét, a labdarúgó szakosztály elnökét, Romics Ervint kértük meg értékelje a mögöttünk hagyott 2023/2024 bajnoki évet és kicsit érdeklődtünk az előttünk álló 2024/2025-ös bajnokságról is.

Egy sikeres évet zártunk (6.hely) a 2022/2023 NB III Nyugati csoportjában, de jött az átszervezés és a csapat is átalakult némileg. Mi volt a cél a bajnokság elején?

Mint minden átigazolási szezonban legyen ez nyári vagy téli igyekszünk erősebbé tenni a keretünket. Szerettünk volna előre lépni, sikeresebbnek lenni. Nem volt ez másként most sem. Voltak terveink, hogy mely posztokon kéne erősítenünk.Természetesen benne van a pakliban, hogy esetleg mellé nyúlunk az átigazolásoknak, de ezzel senki nem tervez és jövőbelátók sem vagyunk, sajnos. Erre csak a meccseken kapunk választ. A csapat elé minimális célként a 8.hely megszerzése volt kitűzve, de reménykedtünk a 4.-6.hely elérésében. Ezek után nagyon hektikus teljesítményt nyújtott a csapat az őszi szezonban. Kiemelkedő bravúrt nem tudtunk bemutatni, ellenben voltak felfoghatatlan hibáink, gondolok a PEAC elleni hazai vereségre (1-2) és a Szekszárd (2-2) illetve a Bonyhád (2-2) elleni idegenbeli utolsó perces pontvesztésekre. Szép apránként sok fontos pontot elhullajtottunk és meglepően sok gólt kaptunk, ami nem volt jellemző ránk.

Mint említetted a 8. hely volt az elvárás, de a „csak” a 9. helyen fordult a csapat. Okozott ez problémát, fejtörést akkor? Vagy ez még belefért?

Ekkor még bizakodóak voltunk, mivel megint volt lehetőség igazolni játékosokat, ezzel megint csak megerősíteni a keretet. Nem a helyezéssel volt elsődlegesen probléma, hanem, hogy a  csapat játéka eléggé széteső volt. Lassúak, körülményesek voltunk, kevés gólt rúgtunk viszont sokat kaptunk. Ez volt, ami leginkább aggasztott minket. A védelmet szerettük volna elsődlegesen stabilizálni, de a játékszervezésünk is hagyott némi kívánni valót maga után. Utólag látható ezek az igazolások nem vagy csak részben voltak sikeresek. Nagy előrelépést nem sikerült elérnünk.

Ne szaladjunk ennyire előre. A csapat nem hozta a várt eredményeket az „erősítések” ellenére sem?

Azt gondoltuk az első meccs előtt, hogy stabilabbak leszünk, és egy sikerrel megindulunk felfelé a tabellán. Sok megbeszélés, egyeztetés után úgy döntöttünk, hogy az első két nagyon fontos mérkőzésre (PEAC és Gárdony) célprémiumot dobunk fel ösztönzőleg a csapatnak. Ezek után a szezon leggyengébb produkcióját nyújtottuk Pécsen, majd itthon megvertük a Gárdonyt, de a következő meccseken egy döntetlen mellett négyszer vesztesen hagytuk el a pályát. Ekkor már megfordult a fejekben, hogy ebből még baj is lehet.

Itt érkeztünk el a 24. fordulóhoz, ahol idegenben vereséget szenvedtünk a Ferencváros II. csapatától és az edzőválltás mellett döntött a vezetés. Ez mindig egy nehéz döntés.

Nem volt szívderítő a helyzet, a 11. helyen álltunk ekkor kettő pontra a kiesőtől. Örök törvény, hogy az egész csapatot nem lehet kicserélni, így arra az elhatározásra jutottunk, hogy edzőt váltunk. Azt gondoltuk kell egy vérfrissítés, kell egy új arc,aki felrázza a társaságot, kizökkenti a komfortzónájából a csapatot. Szerencsére hamar megtaláltuk a megoldást és Domján Attilával folytattuk tovább a kispadon.

Új edző, új impulzusok. Nem árulok el nagy titkot, hogy végül is sikerült megtartanunk az NB III-as tagságunkat.

Örülünk, hogy Attila elvállalta ezt a nem könnyű feladatot. Nem kis bátorságra utalt a szemünkben. Hála Istennek „jó lóra” tettünk, mert sikerült felkavarnia az állóvizet. Jobb és eredményesebb lett a játékunk, aminek eredményeként a 9. helyen zártuk a bajnokságot. Csak egy helyre a papíron kitűzött céltól, de messze az igazi elvárásainktól.

Az egész bajnoki szezont tekintve elfogadható vagy csalódás a csapat elért eredménye?

Hmmm… nekem csalódás! Nekem igen, mert meccsről meccsre azon járt az agyam, hogy milyen közel vagyunk a kieső helyekhez. Itteni pályafutásom alatt ilyen érzés nagyon ritkán kerített hatalmába. Ilyen kérdésekkel, mint a kiesés nem kellett foglalkoznunk. A FTC II elleni meccs ellenőre Pál József (gondolom senkinek nem kell bemutatni!) mondta nekem a vereségünk után, hogy „ebben a csapatban több van”. Ezek szerint az új edzőnknek sikerült elővarázsolnia ezeket a pluszokat a játékosokból. A hat mérkőzés, amit elválalt -egy félidő kivételével- jól nézett ki.

Lehet korai a kérdés, de az előttünk álló 2024/2025 bajnokságban mi a cél? Milyen változások várhatóak?

Ami biztosnak tűnik négyen (Papp, Csilus, Pillár-Bán, Monori) biztosan távoznak. Ketten még „billegnek” neveket még hagy ne mondjak. A mostani fiataljaink (Spinner, Horváth, Katona, Kővágó) a csapattal kezdik a felkészülést és majd a vezetőedző dönt a sorsukról. Az új igazolásokról vannak elképzeléseink, már csak meg kell valósítani őket. Ezen dolgozunk folyamatosan.

Köszönöm a beszélgetést Ervin bá. Hajrá Zöld! Hajrá Érd!